Educatief project voor het basisonderwijs: kind & orgel

In samenwerking met de SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg)  bieden de Orgelvrienden-Riemst  een educatief project aan. Zo kunnen leerlingen van het basisonderwijs kennismaken met het orgel en de orgelcultuur.

Voor dit project wordt beroep gedaan op lesgever en orgelbouwer Wim Janssen die op onnavolgbare wijze de klas weet te boeien en spelenderwijs de bouw en de werking van het orgel behandelt.

Het lesprogramma omvat een ochtend. De leerlingen bouwen samen een klein functionerend orgel bestaande uit twee registers,  inclusief blaasbalg, 24 toetsen en pijpen. Daarna krijgen de jongeren de gelegenheid het orgel te bespelen. Zij moeten daarbij zelf voor de lucht (wind) zorgen door te pompen.

Tijdens het laatste uur gaat de groep indien mogelijk naar het orgel van de plaatselijke kerk om hen kennis te laten maken met een groot orgel. Na een kort concert mogen de leerlingen zelf op het orgeltje spelen.

Deelname aan het project is kosteloos. Het is mede dank zij de SOL , die hierbij een coördinerende rol speelt,  alsmede de subsidies van de Provincie Limburg, dat dit onderwijsproject al vele malen kon doorgang kon vinden in de  gemeente Riemst. We worden telkens weer goed ontvangen in de scholen en de kinderen  leggen een verbazingwekkende interesse aan de dag…(zie foto’s)

Sinds 2009 bestaat het project ‘Orgelkids’, een initiatief  van Lydia Vroegindewey  uit Leusden.
Een onderliggende gedachte is: straks hebben we fraai gerestaureerde orgels, maar geen mensen meer om te spelen. …Er moet dus belangstelling gewekt worden!

Het “doe-orgel” wat in de  sessies ‘Kind & Orgel ‘ wordt gebruikt  en de gehele  “ leskist” is een ontwerp van     Wim Janssen, mede gerealiseerd i.s.m. Verschueren Orgelbouw te Ittervoort.

Zie ook :

  • www.orgelkids.nl   
  • www.stichting-sol.nl                                                                                                                                                                                                              

Orgeltijdschrift ‘Het Pierement’ – jaarg. 64 – nr 4
Programmaboek Orgelfestival Limburg

Foto’s van het project K & O doorheen de jaren:

1.jpg

K & O -Val-Meer 2013

2.jpg